CHAT
Nu bereikbaar

Vezelcement golfplaten kopen en monteren

29 maart 2017
Wanneer u ervoor kiest vezelcement golfplaten te kopen, dan maakt u de keuze voor de meest duurzame dakbeplating die er is. De vezelcement golfplaten zijn één van de oudste en bekendste soort golfplaten.

Jaren geleden zijn er veel daken bedekt met asbesthoudende platen, maar sinds de jaren ‘80 is het niet meer toegestaan deze golfplaten te gebruiken. Hiervoor in de plaats is de vezelcement golfplaat gekomen. Bij Beplatingswinkel.nl kunt u de vezelcement golfplaten kopen van het merk Humanit. Dit Nederlandse private label merk staat in de markt bekend om zijn hoge kwaliteit, duurzaamheid en scherpe prijs.

Vezelcement golfplaten afmetingen
Met de Humanit vezelcement golfplaten kunnen grote oppervlaktes snel en degelijk gelegd worden. De golfplaten zijn ook beschikbaar in meerdere afmetingen, zodat er ruime keuze is in de juiste afmeting die past bij het dak. De vezelcement golfplaten afmetingen die Beplatingswinkel verkoopt variëren van 1220 mm tot 3050 mm.
De Humanit platen zijn voorzien van polypropyleen veiligheidsstrips, waardoor het product zeer sterk is. De vezels van de Humanit golfplaat bestaan uit hoogwaardige PVA-wapeningsvezels. Door het gebruik van deze materialen hebben de platen een grote buigsterkte en is duurzaamheid gegarandeerd. Het risico van doorzakken of beschadigingen is daarom minimaal. De kwaliteit van de Humanit golfplaten voldoen aan de strenge eisen van de Duitse Zulassung. Het merk Humanit geeft mede daarom ook een uitgebreide en verzekerde garantie op de golfplaten.

Montage van de vezelcement golfplaten
De golfplaat is geschikt voor gebouwen met een kortere dakhelling, zoals bergingen en tuinhuisjes met een dakhelling van minimaal 20%. Voordat u de platen aanbrengt, dient de bouwconstructie op veiligheid en draagvermogen te worden onderzocht. Zie daarvoor de overspanningstabel hieronder. Let bij de montage van vezelcement golfplaten erop dat u gebruik maakt van loopplanken, zodat u niet direct op de golfplaten staat. Minimale breedte voor de houten gording is 50 mm. In staal is dit 40 mm.

Plaatlengte in mm

Dakhelling

Tussengording toepassen?

   

1220

14-75 graden

Nee

1530

14-75 graden

Nee

1830

14-75 graden

Ja

2140

14-75 graden

Ja

2440

14 -75 graden

Ja

2750

14 -75 graden

Ja

3050

14 -75 graden

Ja


Het merk Humanit heeft een uitgebreide montagehandleiding beschikbaar voor de Humanit golfplaten. Hierin wordt geadviseerd om de plaatsing vanuit de rechterbenedenhoek van elk dakvlak te starten, zogeheten ronddekken. Bekijk hier de montagehandleiding van de fabrikant, hierin wordt ondermeer het volgende vermeld (op basis van 1050 mm werkende breedte):

  • Horizontale overlap van 14 tot 20 cm op basis van dakhelling, regen en wind intensiteit;
  • Minimaal rekening houden met de overspanningstabel;
  • Per vierkante meter gemiddeld 2 tot 3 golfplaatbouten aanhouden, mede afhankelijk van de lengte van de golfplaat;
  • Houd rekening bij het voorboren van de gaten van de schroefbouten of zelfborende schroeven met een extra diameter van 3 mm.

De afwerking van het dak kan worden gedaan met de speciale hulpstukken (accessoires), zodat het dak wind- en waterdicht wordt gemonteerd. Denk hierbij aan de vezelcement windveer en golf scharniernok.

Asbesthoudend dak vervangen met vezelcement golfplaat

In de huidige tijd is een asbestdak taboe. Daarom is het verstandig om uw asbesthoudend dak te (laten) vervangen en gebruik te maken van bijvoorbeeld vezelcement golfplaten. Deze platen zijn beter voor uw leefomgeving en voor het milieu.

Verwijder asbesthoudend materiaal met zorg en verdiep u in de eisen die worden gesteld aan het verwijderen van het materiaal. Zoals bijvoorbeeld het aanmelden bij de milieustraat en de maximale toegestane hoeveelheid die u zelf mag afvoeren. Daarnaast is het zeer belangrijk het asbesthoudend materiaal zonder beschadigingen te verwijderen, zodat eventuele asbesthoudende vezels niet vrijkomen.

Wanneer u vezelcement golfplaten koopt als vervangen voor uw oude dakbeplating, dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het op maat zagen en daarmee vrijkomende vezels bij de montage van de golfplaten. Immers de nieuwe vezelcement golfplaten zijn 100% asbestvrij en is zelfs de meest duurzame dakbeplating die er is!

Heeft u nog vragen over het kopen en de montage van vezelcement golfplaten? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

netzp.blog.read.more

4 mei 2023

Overkapping in de tuin plaatsen - Informatie & Voordelen

Bij het woord overkapping denk je wellicht direct aan een aluminium constructie die aan het huis gebouwd is. Met een glazen dak en met zonwering voor de warme dagen. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten overkappingen waar je uit kunt kiezen.
3 november 2018

Zelf een tuinhuis bouwen

Lees onze 3 tips voor het zelf bouwen van een tuinhuis.
19 juni 2017

Accessoires voor dakpanplaten

Dakpanplaten monteren is een eenvoudige klus, wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.