Sandwichpanelen zagen en monteren

16 januari 2017
Bij het monteren en zagen van sandwichpanelen heeft u te maken met de specifieke eigenschappen van de panelen. Sandwichpanelen zijn voorzien van staalplaten aan twee zijden, met daartussen PIRplus vlamdovend isolatieschuim. De staalplaten zijn afgewerkt met een duurzame coating, daarom adviseren wij zorgvuldig sandwichpanelen te monteren en te zagen zodat deze laag niet wordt beschadigd. Is de coating wel beschadigd, door bijvoorbeeld schroeven of tijdens het zagen? Werk de beschadigingen dan direct bij met lakstift.

Voorbereidingen bij de montage van sandwichpanelen
Voor alle sandwichpanelen (zowel dak- als wandpanelen en met name dikkere panelen) is het belangrijk om na het plaatsen, maar voor het vastschroeven, deze stevig aan te drukken tegen het voorgaande paneel. De compriband, die in de fabriek is opgenomen, dient voor 30% gecomprimeerd te worden om een goede en condensvrije afdichting te krijgen.
Wij adviseren gebruik te maken van RVS bevestigingsmaterialen, zodat de constructie weerbestendig is. De schroeven dienen voorzien te zijn van een dubbele ring van minimaal 22 mm diameter met een dubbele schroefdraad op de kop (zogeheten sandwichschroef). Plaats de schroeven zorgvuldig in de sandwichpanelen, want de buitenplaat mag niet te veel naar binnen getrokken worden!

Sandwichpanelen monteren op het dak
Controleer bij aanvang of de onderconstructie voldoende sterk is en of de overspanning niet te groot is, zie hiervoor de overspanningstabellen in de afbeelding hieronder.
De sandwichpanelen dienen gelegd te worden op een hellend dak vanaf 3 graden (5.25 mm/m afschot). Probeer zoveel mogelijk te werken uit 1 lengte. Schroef de sandwichpanelen vast in de buitenste 2 dalen (links en rechts van de overlap); bij relatief kleine gordingafstanden en windzuiging kan soms met 1 schroef direct rechts van de overlap volstaan worden.
De eerste twee sandwichpanelen op elke kopgevel dienen van een extra schroef voorzien te worden i.v.m. de extra windzuiging. Begin met het monteren van de sandwichpanelen altijd links en werk dan naar rechts.

Sandwichpanelen voor wanden monteren
Alle sandwichpanelen kunnen gebruikt worden voor wanden. Controleer voor aanvang van de montage of de wandregels voldoende zwaar zijn en de afstanden onderling niet te groot (maximaal 2000-2250 mm).
Monteer de geprofileerde wandpanelen op een houten of stalen regelwerk met RVS schroeven of verzinkte schroeven met vaste kleurkop. De vlakke sandwichpanelen voor wanden kunnen bevestigd worden met het U-profiel. Het U-profiel monteert u eenvoudig op de aanwezige (vlakke) ondergrond.
De 32/1000D wandplaten worden bij voorkeur van links naar rechts gemonteerd, waarbij de opstaande kant altijd onder de overlappende plaat dient te vallen. In de onderste en bovenste wandregel wordt de plaat in elk dal bevestigd; op tussenliggende regels voldoen 2 schroeven per regel (buitenste dalen).
De 1150WV panelen dienen op de onderste en bovenste wandregel met één sandwichschroef bevestigd te worden; bij de tussenregels dienen 2 sandwichschroeven per paneel aangebracht te worden (tenzij er sprake is van een kleine overspanning). Monteer de geprofileerde panelen altijd van links naar rechts. Vlakke panelen kunnen tevens van rechts naar links gemonteerd worden.

Sandwichpanelen zagen
Sandwichpanelen op maat zagen moet op een zorgvuldige manier. Zoals eerder aangegeven in de uitleg kan anders de coating beschadigd raken. Wij adviseren gebruik te maken van een bandzaag of cirkelzaag. Gebruik nooit een haakse slijpmachine om een sandwichpaneel op maat te zagen! Bij een slijpmachine worden namelijk de staalplaten verhit, waardoor de coating beschadigd.
Bij sandwichpanelen zagen komen er meestal een aantal staaldeeltjes vrij. Zorg daarom voor voldoende bescherming, zoals een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Verwijder de staaldeeltjes die vrijkomen tijdens het zagen direct van de panelen. Zaag de sandwichpanelen langzaam, met een laag toerental en niet schoksgewijs, want hierdoor raken staaldeeltjes extra snel los. Beweeg daarom zo min mogelijk in het paneel tijdens het zagen.
Download hier de montagehandleiding voor sandwichpanelen. Heeft u nog vragen of advies nodig over het monteren en zagen van sandwichpanelen? Neem dan contact op via 06 - 20 45 30 07 of stuur een bericht.

netzp.blog.read.more

4 mei 2023

Overkapping in de tuin plaatsen - Informatie & Voordelen

Bij het woord overkapping denk je wellicht direct aan een aluminium constructie die aan het huis gebouwd is. Met een glazen dak en met zonwering voor de warme dagen. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten overkappingen waar je uit kunt kiezen.
3 november 2018

Zelf een tuinhuis bouwen

Lees onze 3 tips voor het zelf bouwen van een tuinhuis.
19 juni 2017

Accessoires voor dakpanplaten

Dakpanplaten monteren is een eenvoudige klus, wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.