CHAT
Nu bereikbaar

Overkapping in de tuin plaatsen - Informatie & Voordelen

4 mei 2023

Overkapping in de tuin plaatsen

Bij het woord overkapping denk je wellicht direct aan een aluminium constructie die aan het huis gebouwd is. Met een glazen dak en met zonwering voor de warme dagen. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten overkappingen waar je uit kunt kiezen. In dit artikel vertellen we je meer over de soorten overkappingen die je in de tuin kan plaatsen.

Losstaande overkapping

Hoewel veel overkappingen juist aan het huis worden gemonteerd, is het ook heel prettig om een losstaande overkapping te hebben. Zeker als je een grote tuin hebt, kun je een heerlijk plekje achterin de tuin creëeren met een houten overkapping. Plaats hier een fijne tuinset in met zachte kussens en je hebt dé plek om zomers een boek te lezen of ’s avonds samen een drankje te doen.

De overkappingen die los van het huis staan worden voornamelijk uit hout gemaakt. Dit geeft een warmere uitstraling dan aluminium en zijn bestand tegen vocht. Zo is Douglas hout heel populair, door de roze-achtige kleur en de lange levensduur. Iets duurder maar heel sterk is eiken hout. Liever een wat goedkopere optie? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor geïmpregneerd hout, zoals grenen- en vurenhout, dat behandeld wordt zodat het een langere levensduur krijgt.

De voordelen van een overkapping

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een overkapping in hun tuin en dat is niet zonder reden! Er zijn veel redenen waarom je zou moeten kiezen voor een overkapping, met het vergroten van de ‘binnenruimte’ als voornaamste reden. Je kunt namelijk altijd buiten zitten, of het nu regent of de zon heel fel schijnt. Is het wat kouder? Kies er dan voor om een houtkachel te laten plaatsen. Ook het plaatsen van een glazen schuifwand is mogelijk, zodat de koude wind buiten wordt gehouden.

Een ander groot voordeel is dat de tuinmeubelen onder je overkapping veel langer mee gaan. Ze worden niet blootgesteld aan UV-stralen, regen en andere weersinvloeden, waardoor het materiaal veel langer mooi blijft. Ook kussens hoef je niet meer naar binnen te halen als het begint te regenen. Dat bespaart een hoop gedoe én geld!

Daarnaast kun je om extra opbergruimte te creëeren in de overkapping een afgesloten ruimte laten plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld het tuingereedschap netjes opbergen en ook weer gemakkelijk pakken. Verder zijn de overkappingen er in allerlei soorten, maten en kleuren, waardoor er voor iedereen wel iets passends te vinden is. 

Overkapping met een zadeldak

Misschien wel het mooiste met een zeer luxe uitstraling is de overkapping met zadeldak. Dit dak heeft een hoge nok, waardoor de ruimte nog ruimtelijker lijkt. Dit dak wordt in Nederland ook op de meeste huizen gebruikt, waardoor je het huis naadloos kunt aansluiten op de overkapping in de tuin. Om het dak helemaal netjes te maken plaats je natuurlijk dakpanplaten in dezelfde kleur.

Het schilddak lijkt op het zadeldak, maar loopt aan de korte zijdes ook naar beneden toe. Dit geeft tevens een chique uitstraling. Het wordt veel gebruikt in combinatie met een rieten dak, waardoor het de sfeer geeft van een oude boerderij maar dan moderner. Als voordeel heeft deze aerodynamische vorm ook nog dat het goed bestand is tegen windstoten.

netzp.blog.read.more

3 november 2018

Zelf een tuinhuis bouwen

Lees onze 3 tips voor het zelf bouwen van een tuinhuis.
19 juni 2017

Accessoires voor dakpanplaten

Dakpanplaten monteren is een eenvoudige klus, wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.
8 september 2016

Advies bij golfplaten kopen

Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste golfplaat voor uw klus en het kopen van het beste materiaal.