Damwandplaten monteren

6 november 2017
Voor het monteren van damwandplaten heeft u een goede dakconstructie nodig en werkvoorbereiding. Hieronder leest u een aantal tips waar u rekening mee kan houden tijdens het monteren van (niet geïsoleerde) damwandplaten.

Voorbereiding montage damwandplaten
Voordat u start met het monteren van de damwandplaten is het belangrijk dat het regelwerk waar de platen opgeschroefd worden voldoet aan onderstaand draagvlak model. In de tabel leest u wat de balkafstand moet zijn tussen de houten balken.
Voor het vastschroeven van de damwandplaten adviseren wij gebruik te maken van facade-schroeven. De schroeven zijn voorzien van een rubberring. De ring zorgt voor het afsluiten van het schroefgat, zodat het dak waterdicht is. De schroeven zijn daarnaast ook te bestellen in de bijpassende kleur.  
Houd ook rekening met de hellingshoek van het dak, zodat de afwatering juist verloopt. De minimale hellingshoek moet rond de 8 graden liggen. Wanneer de hellingshoek voldoende is, wordt regenwater goed afgevoerd en ontstaat er geen extra belasting op de damwandplaten. Voor de afwerking van het dak kunnen nog windveren of nokstukken besteld worden, zodat het dak ook winddicht wordt gemonteerd.

Vastschroeven damwandplaten
Gebruik per m2 damwandplaten minimaal 5 schroeven om het dak of de wandplaat vast te zetten. Schroef de schroeven altijd in het dal van de dakplaat. Wanneer u de schroeven in de golf plaatst, komen er vaak deuken in het beplating terecht. Dit is zeer nadelig, omdat hier regelmatig water in blijft staan. Draai daarnaast de schroeven niet te vast in het dal, om doordraaien te voorkomen.
Damwandplaten worden veelal gebruikt voor het monteren van een dak, maar tegenwoordig worden de platen ook toegepast als wandbekleding. Bovenstaande uitleg is ook van toepassing wanneer u de damwandplaten monteert als gevelbekleding.

netzp.blog.read.more

4 mei 2023

Overkapping in de tuin plaatsen - Informatie & Voordelen

Bij het woord overkapping denk je wellicht direct aan een aluminium constructie die aan het huis gebouwd is. Met een glazen dak en met zonwering voor de warme dagen. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten overkappingen waar je uit kunt kiezen.
3 november 2018

Zelf een tuinhuis bouwen

Lees onze 3 tips voor het zelf bouwen van een tuinhuis.
19 juni 2017

Accessoires voor dakpanplaten

Dakpanplaten monteren is een eenvoudige klus, wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.