Dakraam plaatsen

1 juli 2016
Bent u van plan zelf een dakraam te plaatsen? Daar komt nogal wat bij kijken. Het is een klusje dat de nodige tijd aan voorbereiding en montage in beslag neemt. Goed advies omtrent het plaatsen van een dakraam is daarom geen overbodige luxe. Allereerst moet er gedacht worden aan de grootte van het dakraam. Wanneer het een klein raam betreft, kunt u het waarschijnlijk heel goed zelf af. Wanneer het een groot dakraam betreft kan dit betekenen dat de constructie van uw dak veranderd moet worden. In dat geval is het zaak eerst een vakman zoals HG Timmerwerken te regelen.

Voorbereiding
Na het beslissen van de grootte van uw dakraam, moet u aan de binnenkant van uw dak het dakraam afmeten tussen twee gordingbalken. Hierna moeten twee raveelbalken met dezelfde lengte worden gezaagd en eventuele gordingbalken die op de plek waar het dakraam moet komen, moeten worden afgezaagd. Vervolgens moeten de raveelbalken worden geplaatst tussen de gordingbalken met behulp van bat-ijzers. Hierna moet een klein gat gezaagd worden midden op de plek waar het raam moet komen. Zo kunt u dakpannen verwijderen. Het is hierbij verstandig buren te waarschuwen en een stuk af te zetten buiten in verband met vallende dakpannen.

Montage
Nu kan in het dak het gat worden gezaagd ter grootte van het dakraam. Daarna moet het kozijn erin en de goten worden geplaatst. Wanneer de ruit uitneembaar is, is het verstandig deze later te plaatsen dan het kozijn. Vervolgens kunnen de dakpannen worden teruggeplaatst en eventueel dakpannen worden bijgeslepen met slijptol. Het is hierbij stevig aan te raden een veiligheidsbril te dragen. Wanneer dit gelukt is kan de binnenafwerking worden geplaatst. Het is hierbij handig om de gaten voor schroeven voor te boren en te verruimen met een zinkboor. Zo werkt u ze makkelijker en mooier weg.

Afwerking
Alles wat nu rest is de afwerking. Plamuur de schroefgaten en kit de naden dicht. Vervolgens kan alles geschuurd worden en in de grondverf worden gezet. Hierna nog een keer licht schuren en een laag verf aanbrengen. Acrylverf is hierbij een goede keuze. Het droogt snel, is niet zo schadelijk voor het milieu en stinkt niet. Niet vergeten hier speciale acrylverf kwasten en rollers te gebruiken. Vervolgens kunt u genieten uw nieuw geplaatste dakraam.

netzp.blog.read.more

4 mei 2023

Overkapping in de tuin plaatsen - Informatie & Voordelen

Bij het woord overkapping denk je wellicht direct aan een aluminium constructie die aan het huis gebouwd is. Met een glazen dak en met zonwering voor de warme dagen. Toch zijn er nog veel meer verschillende soorten overkappingen waar je uit kunt kiezen.
3 november 2018

Zelf een tuinhuis bouwen

Lees onze 3 tips voor het zelf bouwen van een tuinhuis.
19 juni 2017

Accessoires voor dakpanplaten

Dakpanplaten monteren is een eenvoudige klus, wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste accessoires.